Какъв ще е сексът, когато чакаме бебе?

Пред всички млади и все още незабременели жени стои проблемът – какъв ще е сексуалният ни живот, когато забременея? Ще бъде ли като преди? Ще му харесва ли на съпруга (приятеля, партньора)? Как се отразява на бебето?

Има много неизвестни, просто защото е ситуация, в която не сме попадали преди това. Тялото се променя, започва често да ни се гади, да имаме киселини, да не се чувстваме комфортно. Колкото повече бебето в корема расте, толкова повече физическите неудобства се увеличават. Къде изобщо остава сексът в тези моменти?

7714_1.jpg


Сексът по време на бременност е строго индивидуален. При някои жени сексът си остава редовен и приятен, при други се губи желанието, а при трети е препоръчително да се въздържат.

При първото тримесечие сексуалният апетит на жената спада. Причината се корени основно във факта, че започва да усеща измененията в тялото си и се иска време да се адаптира. Поради хормоналните промени настъпват огромна умора и раздразнение. Към всичко това може да прибавим и психическата пренастройка, че ще става майка, че й предстоят месеци на бременност и коренна промяна в живота й след това.

През следващите месеци, преди коремът да стане прекалено голям, сексуалният апетит се завръща. Умората вече не е толкова натрапчива, организмът се е адаптирал към новото си състояние и желанието за секс се събужда. В следствие на бременността тазобедрената област се пренасища с кръв и това повишава сексуалните мераци на жената. На тази физиологична промяна се дължи разпространеното схващане, че когато жената е бременна има още по-голямо желание за секс от обикновено. Това действително е така, стига бременната да няма здравословни притеснения.

С напредване на бременността, през последните месеци, коремът започва значително да натежава и бебето все повече да напомня за себе си. Жената започва да се чувства тромава и непривлекателна, а мъжа се притеснява за здравословното състояние на бебето и партньорката си. Всичко това се отразява на сексуалния живот на двойката и контактите се разреждат или почти изчезват. Ако бременната се чувства физически добре, няма причина да не прави секс.

В кои случаи е рисковано да се прави секс по време на бременност?

При всички случаи трябва сериозно да поискате мнението на гинеколога си, дали има нещо7714_2.jpg специфично във вашия случай, поради което не може да водите нормален полов живот. Препоръчително е да се въздържат от секс жени, които са имали предишни спонтанни аборти или преждевременни раждания или са изложени на риск от такива. Получаването на оргазъм предизвиква съкращения на матката, които в първите месеци могат да доведат до спонтанен аборт, а в късните до предизвикване на контракции. Проблеми с плацентата и специфични кръвотечения също могат да бъдат причина да се въздържате от секс, докато сте бременна. Всички причини, които могат да доведат до подобна забрана, трябва да ви бъдат казани от вашия гинеколог. Излишно е да изпадате в паника и да се ограничавате сами просто „за всеки случай“.

В какви пози е добре да правите секс, докато сте бременна?

При всички случаи трябва да се чувствате комфортно и да ви харесва. Позите, при които проникването е твърде дълбоко, не са за препоръчване, тъй като може да изпитате дискомфорт. Не си мислете обаче, ще пенисът или семенната течност на партньора ви може да достигнат до там – това е невъзможно.

Позите-фаворити за бременни жени са:

  • Вие отгоре. Така контролирате положението и преценявате колко най-дълбоко искате да е проникването.
  • Поза „Лъжички“, при която сте странично легнали и мъжът е зад вас, опрял тялото си в гърба ви. Много е удобно, защото не се притиска корема.
  • Кучешката поза. Няма опасност партньорът ви да ви притисне неприятно и позволява да се движите свободно.

Сексът по време на бременност не бива да бъде възприеман като проблемен. Ако нямате здравословни съображения в никакъв случай не се лишавайте от това удоволствие. Приемете го като предизвикателство, което си струва да опитате.

Забавни разкази за секса по време на бременност.