С третия месец завършва първия период от развитието на бебето, през който то изследва вселената с очите, ушите и с устата си (когато суче). От тук нататък ще я изследва с ръцете си.

На около четири месеца ръцете на детето придобиват голямо значение. Дотогава то е открило благодарение на зрението си, че предметите имат форма и цвят. Но през четвъртия месец движенията на ръцете му стават все по-координирани, обхваща го истинска жажда да хваща и опипва нещата около себе си и то установява чрез ръцете си, че предметите имат и други качества - мекота, твърдост, консистенция... Дайте му възможност да опипва, докосва и мачка различни играчки, парчета плат, пластмасови предмети и всякакви неща, стига те да не са чупливи, с остри ръбове или пък толкова дребни, че да ги глътне или да се задави с тях.

На тази възраст бебето започва да слага в устата си всичко, каквото му попадне. Устата му се превръща в един от главните сетивни органи, чрез които то проучва света около себе си. Тъкмо сега има нужда от гумени играчки. Осигурете ги, като махнете металическите им свирки, ако прецените, че те крият потенциална опасност за детето.

През този период детето може да опипва, гали и мачка и меки играчки. Бъдете бдителни по отношение на очите им - те най вече привличат вниманието на малкия изследовател, а лесно могат да бъдат изскубнати и лапнати.

През четвъртия месец бебето вече може да се постави в кошарка, ако сте решили да ползвате такава. Макар че то все още не може да сяда, смяната на обстановката, в която лежи, маха ръчички и крачета, е добър стимул за умственото му развитие. Вместо кошарка, може да използвате бебешки шезлонг - важното е детето да е поставено там, където работите (в дневната или кухнята), за да може да се възползва от компанията ви.

Към петия-шестия месец бебето вече ще може да се обръща самичко и така да се придвижва по цялото легло. Това определено ще стимулира интереса му към света, ще засили желанието му да изследва всичко наоколо и ще го подготви за следващите важни дейности - седене, пълзене и прохождане. Осигурете му възможност да се обръща от корем по гръб и обратно, но ако това става не в кошарка, а на вашето легло, не го изпускайте от очи - бебето може да стигне до ръба на леглото с удивителна бързина и докато притичате до него, то вече ще е тупнало на пода. Тези падания обикновено са без последствия, но те пораждат у майката големи притеснения и чувство за вина. С повечко внимание ще си спестите всичко това, както и възможните нежелани последствия за детето.