Млечница (соор) при кърмачката
Какво представлява?

Млечницата е често срещана и безобидна гъбична инфекция, която се развива в устата на новороденото. Тя може да засегне зърната на гърдите на кърмещата майка. Гъбичките, предизвикващи тази инфекция са нормална част от храносмилателната система на човека. Когато обаче се наруши естествения баланс в организма и има бум на тяхното развитие, може да се стигне до инфекция.

При много новородени млечницата се появява вследствие на преминаването на бебето през родовия канал по време на раждането (майката е имала вагинална гъбична инфекция по време на бременността и не е знаела за това). Причина за появата на млечница е също и приема на антибиотици от майката или от бебето след раждането. Антибиотиците, които слизат в кърмата унищожават „добрите” бактерии, отговорни за здравословната микрофлора.

При бебета, родени с цезарово сечение, млечницата може да се развие, ако майката е приемала антибиотици веднага след операцията. Подобно е положението и при майки, които са приемали антибиотици против стрептококи група В непосредствено преди раждането.

Тъй като млечницата може да се предаде от бебето на майката, е необходимо и тя и бебето да се лекуват едновременно. В противен случай, инфекцията само ще се предава от единия на другия.

Понякога е трудно да бъде определена точната причина за появата на млечницата. Някои жени и бебета просто са по-предразположени към появата й. Тази инфекция се развива в топла, влажна и сладка среда и затова устата на бебето и зърната на гърдите по време на кърмене са идеалното място за нея.

Ето и няколко от най-често срещаните симптоми на млечницата при кърмещите майки:

• сърбеж, порозовяване, зачервяване, изприщване, горящи зърна (може да са напукани); (имайте предвид, че когато зърната са порозовели и болезнени може да се касае за бактериална инфекция или дерматит, затова най-добре да се консултирате с лекар).
• дълбока, пронизваща болка по време и след кърмене;
• вагинална гъбична инфекция.

Повечето новородени бебета проявяват симптомите на млечницата, докато при по-големите те не се проявяват. Симптомите могат да бъдат:

• бели налепи по вътрешната страна на устните и бузите, които приличат на извара и не могат лесно да се отмият; ако забележите бял слой върху езика на бебето и никъде другаде, вероятно това е просто остатък от кърма.
• ако детето плаче, докато суче от гърдата или пък докато суче биберон-залъгалка, пие от шише; белите налепи може да причиняват болка на бебето и да го карат да се чувства некомфортно, ако инфекцията е тежка.
• неравни светло или тъмно-червени обриви по дупето на бебето с ясно очертани ръбове. Малки, червени пъпчици често появяващи се около краищата на основния обрив. Засегнатата област е зачервена и чувствителна, дори болезнена. Може да се разпространи по сгъвките на кожата около гениталиите и краката на детето.

Какво да правите?
Ако имате съмнения за млечница, се свържете с вашия лекар. Той ще постави най-точно диагнозата и ще предпише лечение. Млечницата отшумява за няколко дена при правилно лечение. И бебето и майката трябва да се лекуват едновременно.

Лекарят ще предпише за зърната на майката противогъбичния препарат за мазане Nystatin. Други лекарства без лекарско предписание са антимикотичните препарати за мазане Lotrimin и Monistat. Те се прилагат върху зърната след всяко кърмене за период от една седмица до десет дена. Ако след това лечение няма резултат, би могло да бъде предписано и по-силното лекарство за перорална употреба Diflucan.

За облекчаване на силната болка в гърдите, майката може да взема по 600 mgs ибупрофен на всеки шест часа (максимум 1,200 mgs в рамките на 24 часа), докато най-силните болки преминат и лечението започне да действа.

За лекуване на млечницата при детето, лекарят вероятно ще предпише Nystatin. Ще трябва да го нанасяте върху белите налепи в устата на детето няколко пъти на ден в продължение на десет дена. Мазането трябва да се прави след кърмене, за да остане колкото се може по-дълго в устата. Вероятно лечението на инфекцията ще отнеме поне седмица.

Ако млечницата при детето не се изчисти, обадете се на лекаря си. При някои бебета тя се появява и в областта на пелените. В този случай лекарят ще ви предпише антимикотичен крем с приложение в областта на пелените.

Алтернативен метод на лечение е нанасянето на 1% разтвор от синя тинтява (ще го откриете в аптеките) в устата на бебето. Тъй като има силни багрилни свойства, всичко, до което се докосне устата на бебето, ще се изцапа. Синята тинтява е по-ефективна от Нистатина, тъй като прониква в мембраните на лигавицата и унищожава гъбичките.

Освен предписаното лечение, ще трябва да направите още няколко неща – да измиете всички играчки на бебето, да стерилизирате залъгалките и помпата за изцеждане на кърма след всяко хранене. Също така измивайте ръцете си след всяко хранене.

За да заселите „добрата бактерия” lactobacillus acidophilus, която поддържа здравословната микрофлора в стомашно-чревния тракт, ще е необходимо да обърнете внимание на хранителния си режим. Яжте кисело мляко, което съдържа живи lactobacillus acidophilis. Излагайте гърдите си на слънце и оставете зърната си да изсъхнат на въздух между храненията.

При някои майки болката при кърмене е толкова силна, че те почти не могат да кърмят. Тогава остава варианта кърмата да се изцежда и така да се дава на бебето.