Не мисля, че има съвременна жена, която никога през живота си не е имала бяло течение. Бялото течение се е превърнало в непрестанен спътник, който ни притеснява и се появява и изчезва, понякога без видима причина.


Какво предизвиква бялото течение?7735_1.jpg

Причините биха могли да бъдат толкова много, че всяка от нас може да страда от бяло течение периодично без да има един и същи причинител. В този смисъл бялото течение не е състояние, нито болест, а в повечето случаи е симптом да на друго.

Евентуални причинители на бялото течение могат да бъдат разнообразни. Основно те могат да се предизвикат от външни и от вътрешни причини.

Външните причини са замърсяване на интимната област, къпане в басейн, неправилно използване на тампони или превръзки, при полов контакт, при промивки с висока температура, неподходящи свещички и медикаменти.

Вътрешните причини са прекалена употреба на някои видове антибиотици, недостатъчна хормонална активност на яйчниците в по-специфичните възрасти за жената (пубертет, менопауза), друг вид гинекологичен проблем, който дава отражение на вагиналните течения.

Нарушаване на нормалното pH на влагалището също би могло да бъде проблем, който да предизвика симптомите на бялото течение. Средата на влагалището по принцип е „кисела“ и това не позволява на по-голямата част от бактериите да се развиват. Когато обаче бъде нарушена тази киселинност бактериите и микроорганизмите с лекота се развиват.

Как се лекува бялото течение?


Най-важното за лечението на бялото течение е да се установи каква е причината за него. Както вече споменахме, има огромно разнообразие от евентуални причинители и затова е много важно да се обърнете към гинеколог в момента, в който прецените, че проблемът е станал по-неприятен. Важно е да се отбележи, че влагалището си има естествено течение, което се засилва около овулацията и преди и след менструацията. Течението около периода на менструацията е нормално да има лек кафеникав цвят.
При всички останали случаи и периоди обаче, когато течението е по-обилно, със специфичен цвят и мирис, трябва да се обърнете към гинеколог. Почти във всички случаи е необходимо да се вземе проба и да се изследва. Когато се установи причината, се пристъпва към лечение, назначено от гинеколога.

В никакъв случай не започвайте самолечение, отивайки до аптеката и купувайки си лекарството, което лекарят ви е изписал предния път. Горещите промивки и измиването със съмнителни лекарства е много погрешна стъпка. Единствено дискретна промивка с лайка е позволено като паралелно облекчаване на симптомите.

Лечението обикновено е дълго и човек трябва да бъде много упорит. Обикновено в лечението на бялото течение се включват и двамата партньори, тъй като, ако жената се излекува, тя може веднага да бъде заразена от партньора си, който носи бактериите. По време на лечението сексуалните контакти е добре да се преустановят за известно време и хигиената да се засили максимално.