Пюре от тиква
Продукти за една порция: 250 г тиква, 100 г прясно мляко, 15 г краве масло, щипка захар, сол.

Начин на приготвяне: Тиквата се вари на пара, смачква се с дървена лъжица и се подправя на огъня с мляко, захар, масло и сол. ако пюрето остане рядко, се слага малко сухар или препечено брашно, за се сгъсти.


Житено-плодова каша (от 7 месец)
Продукти:
20 г овесени ядки
90 г вода
100 г пресни плодове
5 г растително масло

Начин на приготвяне:
Ядките се сваряват във вода, плодовете се пасират и заедно с мазнината се добавят чрез разбъркване.

Млечно-житена каша (от 6 месец)

Продукти:
200 мл пълномаслено мляко
20 г пълнозърнести овесени ядки или грис
20 г плодов сок или плодово пюре

Начин на приготвяне:
Млякото се сварява с ядките или гриса, добавя се сока (или плодовото пюре) чрез разбъркване.

Пюре от ябълки

Продукти за една порция: 200 г ябълки, 30 г захар.

Начин на приготвяне: Измитите ябълки се почистват от семките чрез издълбаването им. В получената дупка се слага захарта. Така приготвените ябълки се нареждат в тава и се пекат. Опечените ябълки се смачкват с вилица или се пасират. Ябълковото пюре се поднася студено> Към същото пюре може да се прибави 4о г сметана.

Пюре от варено месо
Продукти за една порция: 120 г крехко телешко месо, 20 г ориз, 15 г краве масло, сол.

Начин на приготвяне: Месото се вари в малко вода и се посолява. Прекарва се през месомелачка. Оризът се вари отделно. Смачканият ориз се размесва с месото и сместа се прекарва още веднъж през месомелачката. Поставя се на огъня и се прибавя половината масло. Ако пюрето е гъсто, разрежда се с прясно мляко. Поднася се топло с останалата част от маслото.

Млечно-плодов кисел

Продукти: 180 мл прясно мляко, 20 г захар, 15 г нишесте, плод 150 г, пудра захар.



Приготвяне: Млякото заедно със захарта се кипва. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода. Сместа ври до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавят пасираните плодове или плодов сок. Готовият крем се изсипва във формички (чинийки), посипва се с пудра захар, за да не се образува коричка и се поднася охладен.

Кисел от ябълки

Измийте и нарежете 1 кг ябълки. Изчистете ги от семенната част, залейте ги с 6-7 чаши вода и ги сварете с малко канела и 3-4 карамфилчета. Претрийте ги през цедка и отмерете с чаша получения сок. Отмерете по 1 равна лъжица нишесте на всяка чаша сок и го размийте с 1 чаша изстуден ябълков сок. Прибавете го заедно с 1-1 1/2 чаша захар към прецедения ябълков сок. Сложете сместа на огъня и я бъркайте, докато заври и се сгъсти.
Щом свалите кисела от огъня, изсипете го в чашки или купички.

Зеленчуково-картофена месна каша (най-рано от 5 месец)

Продукти:
90-100 г зеленчуци
40-60 г. картофи
30-45 г плодов сок
20-30 г месо
8-10 г растително масло

Начин на приготвяне:
Месото се сварява в малко вода, нарязва се на ситно и се пасира. Зеленчуците и картофите се нарязват на ситно и се задушават във вода или в бульона от свареното месо. Всичко това се пасира заедно с плодовия сок, растителното масло се добавя чрез разбъркване.


Попара със сирене и масло

Продукти: 200 г

Обезсолено сирене 30 г (2 с. л.),
4 – 5 сухара,
захар 1 ч. л.,
масло 1 к. л.,
чай 160-170 мл

Натрошените на дребно или счукани сухари и сирене се заливат с горещият, подсладен чай. Прибавя се маслото. Попарата се покрива с капак или чиния. За кърмачетата несвикнали да дъвчат попарата се пасира.


Каша от мляко и бисквити

Продукти: 200 г

2-3 бисквити (Чичи бебе, Нестле адвенчър, закуска),
150 мл кисело/прясно мляко,
1 ч. л. захар.

Към подсладеното със захарта мляко се прибавят счуканите или натрошени бисквити. Трябва да се получи кашообразна смес. Ако е нужно да се сгъсти прибавяме още бисквити. Преди да се консумира кашата се оставя за няколко минути да омекнат бисквитите.


Попара II вид

От шестия месец
Време за приготвяне: 15 мин.

Продукти:

30 г сухар (1 препечена филийка)
2 ч. л. настъргано сирене
2 ч. л. захар
1 ч. л. краве масло
250 мл шипков чай или гореща вода

Начин на приготвяне:
Натрошеният на дребни парченца сухар и сиренето се заливат с кипящия чай (вода). Съдът се похлупва с капак. Когато сухарът омекне, попарата се пасира или намачква. Прибавят се захарта и сиренето.

* При алергични деца сиренето е овче, а вместо масло се слага маргарин.

Крем-супа от картофи

Продукти:

Картофи 150 г,
моркови 10 г,
мляко 100 мл,
10 г масло,
яйце 1/4,
брашно 7 г,
малко лук,
магданоз,
хляб 10 г.

Картофите се сваряват във вода се пасират. Морковите се задушават и се прибавят към картофеното пюре. Прибавя се също и брашното (препечено), размито със студено мляко. Супата се оставя да кипне. Преди поднасянето и се поставят маслото и препечените хлебни кубчета. В случай, че супата е много гъста, долива се мляко или вода до получаване на желаната гъстота и се оставя да кипне.
По същия начин могат да се приготвят крем-супи и от други зеленчуци – грах, тиквички, гъби, спанак и др.


Млечна детска супа

Продукти:

Прясно мляко 50 мл,
ориз (грис) 5 г,
сирене 5 г,
масло 3 г,
жълтък 1/4,
вода 60 мл.

Оризът се вари във водата, докато омекне. Тогава се прибавя млякото. Сиренето се натрошава на ситно, прибавя се към разбития жълтък и се размесва добре. С него се застройва супата. Накрая се прибавя и маслото.


Млечна супа с тиква и грис

Продукти:

Мляко 350 мл,
тиква 100 г,
грис 25 г,
захар 15 г,
масло 10 г ,
вода 100 мл.

Почистената и нарязана на малки парчета тиква се задушава с вода до омекване, след което се пасира. Във врящото мляко се пуска на тънка струя грисът. Вари се десетина минути, прибавя се тиквеното пюре и захарта. Преди поднасяне на супата се поставя маслото.


Супа от пиле

Продукти: (за две порции)

30гр. пиле
по един резен морков, целина, картоф и лук
1/2 чаена лъжичка краве масло
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка настърган домат
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце, магданоз, сол

Пилето и зеленчуците се варят в подсолена вода до омекване. Месото се изважда, обезкостява се, нарязва се на дребно или се смила и се връща в бульона. Добавят се оризът и доматът. Супата се вари още 15минути, след което се застройва със сварената на водна баня застройка от яйцето и млякото. Подправя се с маслото и ситно нарязания магданоз.


Зеленчуково пюре от картофи

Продукти: 200 г

Картофи 150 г,
адаптирано мляко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето)
масло 1/2 к. л.

Обелените и нарязани на купчета картофи се сваряват. След това се пасират с малко от водата, в която са врели. Прибавяме адаптираното мляко разредено с малко вода и разбъркваме. Най-накрая се слага маслото.


Зеленчуково пюре от картофи и тиква

Продукти: 200 г

Картофи 80 г, тиква 80 г
адаптирано мляко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето)
масло 1/2 к. л.

Обелените и нарязани на купчета картофи се сваряват. След това се пасират с сварената тиква. Прибавяме адаптираното мляко разредено с малко вода и разбъркваме. Най-накрая се слага маслото.


Зеленчуково пюре от картофи и спанак

Продукти: 200 г

Картофи 50 г, спанак 100-120 г,
адаптирано мляко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето)
масло 1/2 к. л.

Обелените и нарязани на купчета картофи се сваряват заедн с добре очистения спанак. След това се пасират. Прибавяме адаптираното мляко разредено с малко вода и разбъркваме. Най-накрая се слага маслото.


Зеленчуково пюре с картофи и моркови

От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:

1 средно голям картоф
1 средно голям морков
1/2 ч. л. захар
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. Сварете ги до омекване. Добавете захарта и пасирайте. Накрая прибавете млякото.


Зеленчуково пюре от картофи и чушки

От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти: 1 чушка (опечена и обелена)
1 средно голям картоф
малко краве масло
1 средно голям морков
стрък магданоз (ситно нарязан)
35 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец
към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.