Почти ходи

Вашето бебе все повече се приближава към истинското ходене. На тази възраст то вероятно може да пълзи нагоре по стъпала и да се движи право, като се държи за мебелите. Някои деветмесечни бебета може дори да направят по няколко стъпки без опора. Освен това бебето ви се учи как да свива колена и да сяда от изправено положение (а това е по-трудно, отколкото си мислите!)
Може да помогнете на бебето си, като застанете или коленичите пред него и протегнете ръце насърчително, като хванете ръчичките му, за да тръгне към вас или като купите бебешко камионче или подобна играчка, на която бебето да се опира и която да бута (гледайте да е стабилна и с широка основа).
Обезопасяването на дома вече е необходимост. Добро начало би било да сложите резета на вратичките на забранените за бебешки достъп шкафчета – бебетата неизбежно се влюбват именно в тях.

Обувки? Още не.
Когато бебетата започнат да се изправят и да щъпукат, много родители се чудят дали не са им необходими обувки. Педиатрите обаче не ви съветват, поне докато бебето ви не започне редовно да върви навън. Ходенето бос не само може да спомогне за укрепването на свода на стъпалцето и мускулите на крачето, но и може да помогне на бебето ви да балансира по-добре, като усеща през чорапчето грапавините на пода.

Играе и учи
Бебето ви може да слага по-малки предмети в по-голям и да ги вади. Дайте му пластмасова кофа и няколко цветни кубчета (внимавайте да са достатъчно големи, за да не ги глътне), за да може то да упражнява новите си умения. Освен това му харесват играчки с движещи се части, като колела, ръчки или врати, които могат да се отварят и затварят. Големите пластмасови колички, които бебето да може да търкаля по пода са забавни и за момченца, и за момиченца.
Ако му вземете някоя играчка, вашето все по-отстояващо своето бебе най-вероятно ще протестира. То вече се учи ясно да изразява нуждите и желанията си.
Около половината от деветмесечните бебета започват игри на подаване – дават играчка и си я вземат обратно. Бъдете им другарче в тази игра. Опитайте се да търкулнете топка към бебето си, когато играете на пода и вижте дали то ще ви я върне. Дайте му играчка за сортиране или пирамида от пластмасови гевречета и вижте дали то ще сортира елементите или ще ви ги даде на вас.

Справяне с раздялата
Сега и през следващите няколко месеца страхът от раздяла е в своя връх. Макар да е нормално за едно деветмесечно бебе да показва изключителна привързаност към вас и страх от всеки друг, това може да бъде трудно за любящите баби и дядовци, пък и за всеки, който се грижи за детето. Можете да помогнете за прехода, като предупреждавате хората да подхождат бавно и да оставят бебето да направи първата крачка.
Ако бебето ви използва пръстче или биберон, за да се успокои, докато се опитва да се справи със страха си, това е нормално. Сученето е един от малкото начини за самоуспокоение на бебетата.

Опити за пътуване
Тази възраст може да бъде много трудна за пътуване с бебето. Сега то обича предсказуемостта, а пътуването нарушава рутината му. Ако решите да пътувате, пригответе се за мрънкащо дете. Носете си много развлечения – книжки с картинки, шумни играчки и най-важното, предметът, който го успокоява. Ако то използва биберон, би било разумно да си носите пет-шест – те имат навика да изчезват точно когато най-много ви трябват.

Разбиране на езика
Потокът от думи, който детето ви чува от раждането си, вече упражнява магическото си въздействие. Към 9 месеца способността на детето ви да разбира думите далеч надхвърля умението му да ги използва, а бърборенето му вече започва повече да прилича на истински думи, включително “ма” или “да”. (Не се вълнувайте прекалено все още – най-вероятно те не са истински думи, просто част от звуците, които непрестанно бликат от детето).
На тази възраст детето все още разбира повече от тона ви, отколкото от самите думи. Колкото повече му говорите – докато приготвяте вечерята, карате колата или го обличате – толкова повече бебето ще научи за общуването. Всъщност едно изследване показва, че най-големият белег за по-късната интелигентност е колко думи чува едно дете на ден. Разбира се, бърборенето като фон и прекараното пред телевизора време не се броят – за да помогнете на бебето ви да разбира, то трябва да чува думите и езика използвани в общуването.
На 9 месеца бебето започва да разбира думичката “не”, но още няма да се подчинява. Затова пък ще реагира на името си, като спре заниманията си и се обърне, за да види кой го вика. Развийте умението му да разпознава звуци, като често казвате името му.

Нормално ли се развива детето ми?
Не забравяйте, че всяко бебе е уникално и достига етапите на физическо развитие със своя собствена скорост. Тези умения са просто ориентировъчни за онова, което вашето бебе има потенциала да постигне – ако не точно сега, то в скоро време.
А ако бебето ви е преждевременно родено, най-вероятно ще трябва да мине малко повече време, преди то да настигне връстниците си. Не се притеснявайте. Повечето доктори преценяват развитието на преждевременно роденото дете от датата на термина и оценяват уменията му спрямо нея.

Статията е преведена от английски език от Zenda