Все по-голяма физическа независимост
Само един месец преди първия си рожден ден вашето бебе вече не е онова безпомощно същество, което не можеше да свърши нищо без ваша помощ. То все още има нужда от много подкрепа, но растящата му независимост, проявяваща се в самостоятелното му изправяне, навеждане и приклякане – вече започва да личи. Бебето ви може да върви, хванато за ръката ви или да протегне ръчичка или краче, за да ви помогне да го облечете. По време на ядене може да е в състояние да хване чашката и да пие самичко от нея (макар че някои деца правят това едва след няколко месеца) и да се обслужва само по време на цялото хранене.

Разбира се, щом детето ви се научи да пие само от чаша, може да се наложи да се научите да се криете, защото като нищо може да я метне, когато приключи. Освен това нарочно ще пуска разни предмети, така че някой, обикновено вие, да ги вдигне.

Книги за вашия малък читател
Детето ви обича да разглежда книжки и да разлиства страниците, макар че още няма да ги обръща една по една. Избирайте книги с твърди корици и ясни, простички цветни илюстрации.

Проявява характер
На тази възраст бебето ви може да отстоява своето пред братчета и сестричета и да играе ДО, но не и СЪС други деца. Освен това може да си избере любимо одеялце или плюшено животинче като вдъхващ сигурност обект.

Време е да започнете да поставяте ограничения
Вашето бебе вероятно разбира прости инструкции и може нарочно да не обърне внимание, когато кажете НЕ. (За да има думичката повече тежест, използвайте я само когато става въпрос за нещо наистина опасно). Но макар че бебето ви не винаги ще помни какво сте казали, не е прекалено рано да поставите граници и да почнете да го учите да различава доброто от лошото.

Ако му откажете второ парче кекс, това не означава, че сте стиснати, а че поставяте ограничения. Ако детето дърпа опашката на котето, махнете ръчичката му, погледнете го в очите и му кажете: “Не, така котето го боли.” После хванете ръчичката му и погалете с нея животинчето. Желанието на детето да изследва света е по-силно от желанието му да слуша вашите предупреждения, затова от вас зависи да го защитавате и учите. Това, което прилича на предизвикателно поведение, всъщност е само естественото любопитство на детето да разбере как е устроен светът.

Буря от думи

Сега от устата на бебето ви се изливат думи и думоподобни звуци. При това то вече може да ги използва смислено. С постепенното развитие на предните области от мозъка му и развитието на висшите познавателни способности като разсъждаването и речта, вие можете да окуражавате интереса му към езика, като слушате и отговаряте на думите и бърборенето му. Този тип взаимодействие е изключително важен, за да може вашето дете да се научи на двупосочно общуване. Игрите на “буба лази” и “къде е мама... ето я мама!” ще му помогнат да развие паметта си.

На тази възраст бебето ви вероятно може да имитира думи и интонации, както и действия. Може да следва прости инструкции като “донеси ми топката, моля” или “вдигни лъжицата”. Помогнете му да се учи, като разделяте командите на лесни за следване стъпки.

Радвайте се на този кратък, но забележителен период, в който възникват комуникационните способности на вашето бебе - те са може би неговата най-важна способност.


Нормално ли се развива детето ми?

Не забравяйте, че всяко бебе е уникално и достига до етапите на физическото си развитие със своя собствена скорост. Изложеното тук има за цел просто да ви ориентира какво вашето бебе има потенциала да постигне – ако не сега, то в скоро време.

А ако бебето ви е преждевременно родено, ще откриете, че достига всеки етап малко по-късно от другите деца на своята възраст. Не се притеснявайте. Повечето доктори оценяват развитието на преждевременно роденото дете от датата на термина.

Статията е преведена от английски език и изпратена от Zenda