Да се подстригва или не детето до 1 година?
Казват, че не трябва, защото било лоша поличба.

За какво става въпрос?

Това е древно християнско поверие - още от тези времена, когато от желязото са правили само оръжия.
Предполагало се, че тъй като острото желязо е предназначено за прекъсване на живота, тогава то е способно по магически начин да навреди на детето.
Няма никакъв практически смисъл в това поверие.

Друг вариант на поверието - Далила отрязала косите на Давид и го лишила от силата му. Затова и детето не трябва да се подстригва - за да не се загубят силите му.

В Книгата на Б. Успенски” Филологически изследвания в областта на славянската древност” се обсъжда праезическия мит за противопоставянето на Бога Гръмовержец и Майката Земя, което при славяните било изразено в Перун и Волос (коса).
Южните славяни почитали Перун, а североизточните славяни почитали Волос.
С култа към Волос са свързани различни обичаи, в това число и всички обреди касаещи косите.
Във връзка с децата това са: превързване на пъпчето с коси на майката или бащата, забрана да се подстригва детето до 1 година (в някои области и ноктите) - като при това първото подстригване се съпровождало с особен ритуал - детето имало кръстници (т.е подстригването се разглеждало като аналогично на кръщенето). Имало обичай да се съхраняват отрязаните коси (и нокти) и да се забранява изгарянето им. Имало е и почит към къдриците и забрана за отрязването им - наличието на къдрици се считало за признак на особена святост и т.н.
Много подобни обреди се смятали за суеверия и се осъждали от църквата.
Покровителството на Волос за богатство, здраве,сили и връзката му с култа за косите определя широкото разпространение на поверието, че детето не трябва да се подстригва до 1 година.

Материалът е преведен от руски език от Princess