Човек, непритежаващ информация за функционалните особености на кожата в различните периоди, много трудно може да избере най – подходящото за него козметично средство. За съжаление в подобни ситуации той остава сам с проблема си, тъй като повечето козметични средства не съдържат строги препоръки за избор на козметика.
Избирайки козметичната серия TRIOVITAL, Вие няма да сте саме при решаването на проблемите, свързани с определянето на потребностите на Вашата кожа и избора на най-подходящи продукти, няма сами да решавате проблема с подбора на индивидуалната палитра от козметични средства. Многопластовата схема на избор на козметични средства може да задоволи и най-високите изисквания. Ясните и пълноценни препоръки няма да Ви позволят да допуснете грешка.
Ако все пак се затруднявате в определянето на типа кожа с помощта на дадените по – долу тестове, можете да опитате с анкетната форма. Отговаряйки на ред несложни въпроси Вие ще получите заключението на козметолога за Вашият тип кожа. Дори можете да получите индивидуална телефонна консултация с професионалист козметолог.
Правилният избор на козметично средство се състои от две основни части:
1. Правилно определяне на типа кожа и в следствие на това – определяне на индивидуалните и потребности.
2. Правилен избор на козметично средство, съответстващо на индивидуалните потребности на Вашата кожа.
Правилно определяне на типа кожа и индивидуалните и потребности

За правилният избор на козметично средство е необходимо, преди всичко, да се определи към какъв тип принадлежи Вашата кожа.
Основните критерии по които се определя типа на кожата – това е интензивността на омазняване и способността и да задържа влага. Типа кожа може да се определичрез два метода.

Метод «А»: Визуално определяне

Преди да пристъпите към определянето на типа кожа, прецизно почистете грима. В продължение на 3-4 часа оставете кожата да отпочине, не нанасяйте крем. Почивката трябва да стане при естествено осветление.

Условно се различават три основни типа кожа.

Нормална кожа – равномерен тен на лицето, матова, без излишен блясък. Кожата изглежда гладка, еластична, свежа. По кожата няма дефекти – разширени пори, комедони, пигментни петна и т.н. Нормалната кожа чудесно понася измиване със сапун, без да изпитва излишен дискомфорт. Устойчива е към различни козметични средства, декоративна козметика и неблагоприятните климатични условия.

Суха кожа – тънка, нежна, гладка, матова. В младежка възраст кожата изглежда много красива, но по принцип тя е най-податлива на ранно остаряване. Започва излющване, рано губи елестичността си, появяват се бръчки, особенно в обрластта около очите. При неправилни или недостатъчни грижи тези процеси се засилват. Сухата кожа лошо понася измиване със сапун, неблагоприятните климатични условия и неправилните козметични грижи.

Мазна кожа – на външен вид е дебела и груба, с голями пори и мазен блясък, често по нея се образуват комедони и възпаления. Нивото на рН на този тип кожа е строго алкален. На външен вид този тип кожа напомня кора от лимон. Но тази кожа не е лишена и от предимства – дълго запазва еластичността си, добре понася измиването със сапун и неблагоприятните климатични условия.
В практиката тези типове кожа се срещат рядко. По-често се наблюдава типа:

Комбинирана кожа – притежава едновременно чертите на нормалната и мазна (суха) кожа. Обиктовано в Т-зоната (чело, нос и брадичка) кожата е мазна, предразположена към образуването на комедони и пъпки, а в останалата част от лицето – кожата е нормална.


Метод «Б»: Определяне с помощта на козметична хартиена салфетка

3-4 часа след измиване със сапун попийте лицето, използвайки плътно наложена хартиена козметична салфетка или цигарена хартия. По вида и количеството на оставените мазни отпечатъци направете извод за типа кожа.
Нормална кожа – Върху салфетката остават незначителни мазни отпечатъци (в областта на носа и челото).

Суха кожа – върху салфетката не са останали мазни отпечатъци.

Мазна кожа – върху салфетката наблюдаваме интензивни мазни отпечатъци в областта на носа, челото, бузите и по-малко интензивни в други области на лицето.

Комбинирана кожа – умерени мазни отпечатъци, разположени в Т – зоната (челото, носа, брадичката).

Забележка: при провеждането на този тест е необходимо да се използват само козметична салфетка или цигарена хартия. Използването за тази цел на обикновенни хартиени салфетки може да доведе до неточност в резултатите.